dreigen-of-toegevenEr lijken maar twee smaken te zijn bij opvoeden: opvoeden door te dreigen, te ‘rammelen’, te slaan ; óf door toe te geven, om te kopen en dergelijke. Maar deze beide opvoedmethoden geven ernstige risico’s.

Zomaar wat onderzoeken op een rij:

Een al te harde hand  leidt tot meer stress en conflicten bij kinderen en opvoeders (Fortunato et al, 2007, Afifi 2011, Chung, 2009). Gedragsproblemen kunnen ontstaan of zelfs verergeren (Marsman, 2012, Baumrind, 1971, Maccoby 1980, Hoffman 2000). Ook is er een verband tussen het soort opvoeding en onveilig gedrag op latere leeftijd, zoals overmatig drinken, druggebruik, onveilige seks en onveilig rijgedrag (Schwartz (2009). Het is allemaal niet niks.

‘Te autoritair opvoedgedrag leidt tot onvoldoende mogelijkheden voor het kind om een eigen identiteit en verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen, een te permissieve houding leidt tot grenzeloosheid en onzekerheid’, stelt dan ook De Winter (2011).

Ofwel: aan beide vormen kleven ernstige nadelen. Steeds maar toegeven levert asociale , egocentrische kinderen op, en dreigen en strenge straffen levert stiekeme of bange kinderen die niet voor zichzelf kunnen denken.

Bijkomend probleem is dat kinderen het voorbeeldgedrag van hun ouders overnemen en met anderen omgaan zoals hun ouders bij hen doen. En, loyaal als wij zijn, zijn we later geneigd de opvoeding van onze ouders te verdedigen. ‘Ik ben er niet slechter van geworden.’, zegt men dan. Maar dat weet je natuurlijk nooit, hoe je geweest was als …

Gelukkig zijn er meer smaken, en kunnen we het met de volgende generatie beter doen.

Respectvol zijn als ouder- met grenzen!- levert dito kinderen op.

En wie wil dat nou niet?

 

 

Wil je weten hoe je dat kunt aanpakken, opvoeden zonder dreigen of alsmaar toegeven? In het boek ‘In ons gezin gaat alles prima! Maar soms..’ van Saskia Henderson staan handige tips en voorbeelden. Geef je reactie en maak kans op een gratis exemplaar!

in-ons-gezin

Ook is een training mogelijk.  Kijk voor trainers op www.gordoncongres.nl  of www.gordontrainingen.nl

(*) Dit artikel verscheen in verkorte vorm onder de titel ‘loyaal aan onze ouders’ bij de Volkskrant d.d. 6 juni 2015 bij Opinie & Debat, pagina 22.