Strafstoeltjes, bah ik word er altijd een beetje opstandig van. Supernanny Jo Frost van het gelijknamige tv programma is weer terug in Nederland.

‘Stoute kinderen’
De Britse Mary Poppins is de uitvindster van de omstreden strafstoeltjes techniek. Onlangs is de beweging ‘StopJoFrost’ opgericht. Het gebruik van de strafmethode zou schadelijk zijn voor kinderen. De methode houdt in dat ‘stoute’ kinderen voor straf op een stoeltje in de gang moeten zitten. Het aantal minuten dat een kind op de strafstoel zit correspondeert met de leeftijd. Hoe ouder een kind is hoe langer de straf duurt. Deze autoritaire methode staat haaks op de democratische ideeen van de beroemde psycholoog Thomas Gordon.

Minder straf
Nog niet helemaal overtuigd volg ik het programma vanuit mijn ooghoeken. Al gauw constateer ik verbaasd dat de aanpak van Jo Frost helemaal zo gek niet is. Door uitgebreide studie van video opnames van een nieuw gezin heeft Jo Frost zich grondig voorbereid. In plaats van de strenge en deftige gouvernante in mantelpak van vroeger zie ik een kordate dame die weet waar ze naartoe wil. Binnen no-time legt ze in een volkomen vreemd gezin al direct de vinger op de zere plek. “He”, denk ik. “Waar zijn die strafstoeltjes nu gebleven?” Al gauw blijkt dat de beruchte strafstoeltjes lang niet altijd nodig zijn. In de vorige aflevering adviseerde Jo een uitgeputte moeder om duidelijker op te treden en dit keer leert ze ouders om juist minder gebruik te maken van straf.

Meer plezier
Ik zie in een van de eerste afleveringen een wanhopige vader die zichtbaar moeite heeft om zijn geduld niet te verliezen. Hij maakt gebruik van de strafstoeltechniek van Jo Frost. Maar ergens gaat het mis….. Jo legt uit dat de kids bang voor hun vader worden als hij te boos reageert en zijn zoon en dochter onnodig vaak op de strafstoel zet. Het lukt de vader niet om in verbinding te staan met zijn kinderen en dat gaat ten koste van hun relatie. Voor vader en stiefmoeder is het pijnlijk om in te zien dat ze amper positief contact hebben met hun kinderen. Jo Frost dringt tot de ouders door en leert de gezinsleden hoe ze weer plezier met elkaar kunnen maken. Zoals bij elk televisieprogramma is er een happy end en met een gerust hart zet ik de televisie uit.

Opvoedstijl
Volgens Jo Frost gaat het om de verbinding tussen gezinsleden. Het verbeteren van relaties staat voorop. Dat is precies waar het in de Gordonmethode ook om gaat. Kennelijk kunnen meerdere methodes dezelfde doelen nastreven. Het verschil zit in de manier waarop een doel bereikt wordt. Nanny Jo kiest voor de gedragsgestuurde aanpak van straf en de methode van Thomas Gordon legt het accent op duidelijke communicatie. Zo kiest iedere ouder zijn eigen opvoedstijl met alle variaties die er mogelijk zijn.

Marre Taal