Klaar!!

Spannend…..op 30 oktober organiseren we een groots en Landelijk Congres over de Gordonmethode!!! Na maanden van intensief overleg gaat het nu echt gebeuren. Flyers zijn gedrukt en de website is af. We zijn er trots op.

De methode die in de jaren 60 ontwikkeld is door Amerikaans psycholoog Thomas Gordon is 35 jaar geleden naar Nederland gehaald en is nog steeds van onschatbare waarde. Het is een degelijke en bewezen methode die praktisch en zeer effectief. Bij vele gezinnen keerde de harmonie weer terug en verbeterde de communicatie.

Het thema van het congres is: Met alle respect!? Is het altijd nodig om gebruik te maken van macht? Kunnen ouders en professionele opvoeders nog wel zonder straf en beloning? Het is een vraag die ouders en professionals in de Kinderopvang zichzelf vaak stellen. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld.

‘Jongens, komen jullie even helpen?’, vraagt Ans hijgend terwijl ze de tentstokken uit de zak probeert te trekken. ‘Ikke niet hoor!’, roepen Bart en Thomas. Thomas pakt de bal en samen rennen ze het veld op. Daar zit Ans dan. Te midden tussen alle tassen. Er zit niets anders op dan de tent in haar eentje in elkaar te zetten. Het is warm. Even later gutst het zweet langs haar rug. Het tentzeil hangt binnenste buiten, de stokken zijn te kort, de ingang is aan de verkeerde kant en de haringen willen de grond niet in. Ans vraagt zich af waar iedereen gebleven is.

Er zijn verschillende manieren om met deze situatie om te gaan. Ans besloot om alles zelf op te knappen en kwam niet voor haar eigen behoeften op. Toegeeflijke opvoeders kiezen ervoor om de behoeften van de kinderen voorrang te geven. Het kan ook andersom. Opvoeders die gewend zijn om gebruik te maken van straffen en belonen stellen juist hun eigen behoeften voorop en vergeten om te luisteren naar de kinderen.

Psycholoog en schrijver Thomas Gordon is voorstander van een democratische opvoeding. Hij moedigt volwassenen aan om kinderen deelgenoot te maken van onze plannen. Als opvoeders echt open staan voor de ideeen van kinderen voelt iedereen zich serieus genomen. Laat alle peuters, kleuters en schoolgaande kinderen meedenken en meebeslissen. Wedden dat die tent van Ans dan binnen no-time zou zijn opgezet?

Wil je meer weten? Kom dan naar ons Landelijk congres op 30 oktober in Hilversum!!

Deze blog is geschreven door Marre Taal.